Edukacija

Asfalt ili planinski putevi?

Asfalt ili planinski putevi?

Glavno pitanje koje sebi trebate postaviti kada birate Vaše biciklo jeste gdje ga planirate voziti. Ako većinom vozite biciklo po popločanim putevima i asfaltu, a ne volite uske, šumske puteve onda je gradsko biciklo najbolji izbor za Vas. Međutim, ukoliko volite teže terene, strme staze, adrenalinom nabijenu tzv. “off road” vožnju, planinsko biciklo je Vaš savršen izbor.

Gradsko biciklo – za dobro uređene staze

Gradska odnosno turistička bicikla su napravljena za vožnje po cestama, asfaltu I uređenim biciklističkim stazama. Možete s njima ići na kratke i duge dionice, putovanja (možete lako na njih namontirati prtljag) ili jednostavno voziti se njima na posao. Geometrija okvira dozvoljava pravilnije, uspravno držanje i samim tim prirodniju I udobniju vožnju. Točkovi su veličine 28 inča, i u poređenju sa brdskim biciklima, imaju uže gume sa niskim profilom. Ručke na volanu i sjedište su udobni, a prijenosnik brzina je više prilagođen za vožnju na ravnim površinama nego za vožnju uzbrdo. Gradsko biciklo je s toga veoma korisno i udobno za duža putovanja gdje ćete najčešće voziti po različitim vrstama puteva.

Brdsko biciklo

Ova vrsta bicikla je idelana za tzv. “off road” vožnju, i dozvoljava nam da pređemo strme uspone. Geometrija okvira diktira držanje bicikla koje je lagano nagnuto naprijed. Točkovi su promjena 26 inča, gume su mnogo šire i imaju širok profil koji pomaže kada biciklo vozimo po pijesku i blatu. Brdska bicikla možemo podjeliti na one sa punim ovjesom i na one sa prednjim ovjesom. Bicikla sa prednjim ovjesom su generalno jeftinija, lakša i zadovoljavaju potrebe većine vozača. Bicikla koja imaju puni ovjes imaju mogućnost ublažavanja udaraca i na prednjem I na stražnjem dijelu. Udobnija su, skuplja, teža I bolje opremljena za teže terene i brzu vožnju niz planine. Planinska bicikla u srednjem i višem cjenovnom razredu obično imaju disk kočnice, dok bicikla u nižim cijenovnim razredima obično imaju V kočnice. Prijenos brzina je predviđen za vožnju uzbrdo.

Gdje kupiti biciklo?

Ako kupujete biciklo, najbolji izbor za to su specijalizirane trgovine za prodaju bicikala, umjesto velikih tržnih centara sa sportskom opremom. Prodavači u specijaliziranim radnjama će Vam dati bolje savjete i pomoći će Vam u odabiru veličine točkova, što je veoma važan dio. Specijalizirane trgovine također imaju bolji servis bicikala i veći broj rezervnih dijelova u slučaju da Vam zatrebaju. Kada kupujete biciklo, nemojte samo birati ono koje izgleda najbolje, već probajte sjesti na što veći broj bicikala. Trgovci vam mogu pomoći da nađete ono koje Vam najviše odgovara za udobniju vožnju, što će Vam pomoći da izbjegnete pojavljivanje boli prilikom dužih vožnji. Također je preporučljivo da (ukoliko je moguće) obavite testnu vožnju biciklom kako se ne bi desilo da Vas ono neugodno iznenadi nekim nedostatkom nakon kupovine. Naravno, prilikom kupovine bicikla ne zaboravite da morate kupiti I dodatnu opremu za vožnju (poput npr. kacige), pa nemojte sav novac potrošiti samo na biciklo.